Jump to content


Always up to date!

Do you want to be kept up to date with new versions of files and / or news? Follow us on Twitter and Facebook! Make sure you are updated with new file versions!

Photo

Intel GMA x3100 kext?

- - - - -

  • Please log in to reply
19 replies to this topic

#1
RRhoads23

RRhoads23

    Junior Member

  • Members
  • Pip
  • 1 posts
My laptop has the GMA x3100 in it, and the graphics were fully working on Snow Leopard, but now on Lion 10.7.2, i don't have full graphics support. The resolution is wrong and its not very appealing. The display is supposed to be 1280x800, but the only resolution it has is 1024x768. Anyone have a kext to fix this? Thanks!

#2
ryanpeiris

ryanpeiris

    Junior Member

  • Members
  • Pip
  • 2 posts
First Run this and set Resolution. (don not tick unnecessary options)

Link : Chameleon-2.1svn-r1683.pkg

Restart and see if the resolution gets fixed.

if not keep a backup of originals and paste these two Kexts to \System\Library\Extentions

Link : AppleIntelGMAX3100.zip

repair disc permissions

open terminal an paste this lines:


sudo -s (type :su password after this)

perl -pi -e "s|\x86\x80\x02\x2A|\x86\x80\x12\x2A|g" /System/Library/Extensions/AppleIntelGMAX3100FB.kext/AppleIntelGMAX3100FB



perl -pi -e "s|\x86\x80\x02\x2A|\x86\x80\x12\x2A|g" /System/Library/Extensions/AppleIntelGMAX3100.kext/Contents/MacOS/AppleIntelGMAX3100


perl -pi -e "s|028086|128086|g" /System/Library/Extensions/AppleIntelGMAX3100FB.kext/Info.plist


perl -pi -e "s|028086|128086|g" /System/Library/Extensions/AppleIntelGMAX3100.kext/Contents/Info.plist

touch /System/Library/Extensions

#3
coolziro

coolziro

    Junior Member

  • Members
  • Pip
  • 1 posts
jahoo thenks :)))

#4
flacosa

flacosa

    Junior Member

  • Members
  • Pip
  • 3 posts
hi.i have a acer extensa 5220, lion 10.7.2, this tutorial not work in my extensa , i have only 1024x768. help me please.

---------Modelo de chipset: GMAX3100
Tipo: GPU
Bus: Integrado
VRAM (total): 64 MB de memoria de sistema compartida
Fabricante: Intel (0x8086)
ID del dispositivo: 0x2a02
ID de la revisión: 0x0003
Información de la extensión del kernel: Ninguna extensión de kernel (kext) cargada
Pantallas:
Pantalla:
Resolución: 1024 x 768
Profundidad de píxel: Color de 32 bits (ARGB8888)
Pantalla principal: Sí
Duplicado: Desactivado
En línea: Sí
----
in 10.6.3 the graphic work perfect. but is very unstable the OS

Edited by flacosa, 06 April 2012 - 06:15 PM.


#5
lekany

lekany

    Junior Member

  • Members
  • Pip
  • 3 posts
Hello,

You should try this :
Download X3100 64bit driver (for snow and lion) from here
install it as described (the Recommended smbios.plist change is not necessary)
then download this very good utility Chameleon Wizard (google it)
Open it and in the menu "org.chameleon.Boot" disable Graphics Enabler
Reboot
and Voila!
Launchpad runs smoothly but no transparency in menubar => No QE/CI activated


-------------------
Mine is:
Intel*GMA*X3100*:

Jeu de composants: GMA X3100
Type: Processeur graphique (GPU)
Bus: Intégré
VRAM (totale): 144 Mo
Fournisseur: Intel (0x8086)
Identifiant du périphérique: 0x2a02
Identifiant de révision: 0x000c
Moniteurs:
Moniteur*:
Résolution: 1280 x 800
Profondeur de pixels: Couleurs 32 bits (ARGB8888)
Moniteur principal: Oui
Miroir: Désactivé
Connecté: Oui
Intégré: Oui

Edited by lekany, 02 May 2012 - 02:48 PM.


#6
flacosa

flacosa

    Junior Member

  • Members
  • Pip
  • 3 posts
thanks, works perfectly.
is possible to enable quartz extreme?

#7
lekany

lekany

    Junior Member

  • Members
  • Pip
  • 3 posts
You welcome,
I don't think so.
There is no evidence of that but if you see how to, please tell me.

#8
paul2007

paul2007

    Junior Member

  • Members
  • Pip
  • 1 posts
Works great on my HP550 with 3100x device id 0x2a12, i recommend to all, OS : lion 10.7.2 IATKOS updated to 10.7.3 with no problem. full QE , status bar transparency, everything works smooth.
p.s 32 bit boot, GraphicEnabler=No

#9
lekany

lekany

    Junior Member

  • Members
  • Pip
  • 3 posts
I finally found it:
Use the x3100 driver from here
Install it
Check the 32bit (i386) and turn off Graphics Enabler in org.chameleon.Boot.
You will have many graphic resolution in Settings and the QE/CI enabled (transparent menu bar).
Cheers!!!

ps: Lion 10.7.3

Edited by lekany, 02 May 2012 - 10:23 PM.


#10
userneim

userneim

    Junior Member

  • Members
  • Pip
  • 1 posts

First Run this and set Resolution. (don not tick unnecessary options)

Link : Chameleon-2.1svn-r1683.pkg

Restart and see if the resolution gets fixed.

if not keep a backup of originals and paste these two Kexts to \System\Library\Extentions

Link : AppleIntelGMAX3100.zip

repair disc permissions

open terminal an paste this lines:


sudo -s (type :su password after this)

perl -pi -e "s|\x86\x80\x02\x2A|\x86\x80\x12\x2A|g" /System/Library/Extensions/AppleIntelGMAX3100FB.kext/AppleIntelGMAX3100FB



perl -pi -e "s|\x86\x80\x02\x2A|\x86\x80\x12\x2A|g" /System/Library/Extensions/AppleIntelGMAX3100.kext/Contents/MacOS/AppleIntelGMAX3100


perl -pi -e "s|028086|128086|g" /System/Library/Extensions/AppleIntelGMAX3100FB.kext/Info.plist


perl -pi -e "s|028086|128086|g" /System/Library/Extensions/AppleIntelGMAX3100.kext/Contents/Info.plist

touch /System/Library/Extensions


how can i do this in -s mode?? My laptop give me the following screen at startup. So I have to do this in some other ways i guess... right?Attached File  IMG_0322.jpg   99.62KB   147 downloads

#11
flacosa

flacosa

    Junior Member

  • Members
  • Pip
  • 3 posts
ok spanish
estas a un paso de conseguirlo.
pero antes de aplicar los pasos anteriores haz primero esto :tienes que ir a preferencias del sistema / Boot loader / perifericos y desactiva "activador Grafico"

espero haberte servido de ayuda.

english google

such a step to get it.
but before applying the above steps do this first: go to system preferences / Boot loader / peripherals on and off "trigger Graphic"

I hope I've helped.
Attached File  IMG_1432.jpg   105.58KB   137 downloads

Edited by flacosa, 26 June 2012 - 11:46 AM.


#12
kaya80

kaya80

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 60 posts
when i try to type commands in Terminal, he give me an error saying "No such file or Directory", why???I repair disk permission after that, but it's the same, any suggestion??
ASUS X55C-SX030D
Intel CORE i5 3210M 2,5ghz
Intel HD4000
Wi-fi Atheros AR5B95 Wireless Network Adapter
Ethernet Atheros AR8161
CORSAIR RAM 6GB DDR3 1333MHZ
HDD Toshiba 500GB SATA

#13
noname

noname

    OSx86.net Crew

  • Super Moderators
  • 2,160 posts
Wrong path. When you type a command, simply drag&drop Finder items into the Terminal and you'll have correct path.

Compaq CQ58        | i3-2328M CPU @ 2.20 GHz | Intel HD Graphics 3000 | 4 GB 1600 MHz DDR3 | Clover - > Mavericks - 10.9.2

Acer Aspire E1-571 | i7-3632QM CPU @ 2.20GHz | Intel HD Graphics 4000 |  8 GB 1333 MHz DDR3 | Clover -> Mavericks 10.9.2

 

USE SEARCH before starting a new thread


#14
kaya80

kaya80

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 60 posts
Then i've to open System/Library/Extensions, type command and then drag and drop the AppleIntelGMAX3100.kext into the terminal windos, right??


with this i receive a message telling me that "Substitution replacement not terminated at line -e line 1"
What does it mean??


Ok, works perfect....i see tarnsparent bar...is this quartz extreme or not?

Now remains my great problem, my F****g atheros AR5BXB63 does not work, i try many drivers, but always the same, nothing happened, nothing installed

Edited by kaya80, 28 June 2012 - 11:54 AM.

ASUS X55C-SX030D
Intel CORE i5 3210M 2,5ghz
Intel HD4000
Wi-fi Atheros AR5B95 Wireless Network Adapter
Ethernet Atheros AR8161
CORSAIR RAM 6GB DDR3 1333MHZ
HDD Toshiba 500GB SATA

#15
kaya80

kaya80

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 60 posts
ohiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, is there anyone??
ASUS X55C-SX030D
Intel CORE i5 3210M 2,5ghz
Intel HD4000
Wi-fi Atheros AR5B95 Wireless Network Adapter
Ethernet Atheros AR8161
CORSAIR RAM 6GB DDR3 1333MHZ
HDD Toshiba 500GB SATA

#16
m95teo

m95teo

    Junior Member

  • Members
  • Pip
  • 1 posts
my intel gma id is 0x2a42!:confused: what i can do? thanx a lot!!

#17
Celsunnis

Celsunnis

    Junior Member

  • Members
  • Pip
  • 2 posts
Hi there, i´m new in mackintosh, i really like to make my video card (Intel GMA X3100) and wireless (intel 3945) working, i´m glad someone has managed to do it. But unfortunately i can´t understand how to install this driver (what program to use or method) i tried kext helper but i had to reinstall everything again because Lion freezes on startup. So if some one could write a step-by-step or give me a link with something like that it would be great.

Thanks in advance!

#18
fau7i

fau7i

    OSx86.net Crew

  • Super Moderators
  • 1,794 posts

Hi there, i´m new in mackintosh, i really like to make my video card (Intel GMA X3100) and wireless (intel 3945) working, i´m glad someone has managed to do it. But unfortunately i can´t understand how to install this driver (what program to use or method) i tried kext helper but i had to reinstall everything again because Lion freezes on startup. So if some one could write a step-by-step or give me a link with something like that it would be great.

Thanks in advance!


Read this first > http://www.osx86.net...deviceid-s.html
Z77 Extreme 6 i5-3570K | HD4000 / HD7870XT [ Clover UEFI > Win8 + ML10.8.5 + Mavericks 10.9.1 ]
Dell Vostro 3550 i5-2450M | HD3000 [ Chameleon r2269 > Win7 + Mavericks 10.9.1 ]

#19
lucamarek96

lucamarek96

    Junior Member

  • Members
  • Pip
  • 3 posts

hello, i need kext for intel gma 3100 chipset (NOT X3100!!) where can i find them?



#20
noname

noname

    OSx86.net Crew

  • Super Moderators
  • 2,160 posts

Does not exist.


Compaq CQ58        | i3-2328M CPU @ 2.20 GHz | Intel HD Graphics 3000 | 4 GB 1600 MHz DDR3 | Clover - > Mavericks - 10.9.2

Acer Aspire E1-571 | i7-3632QM CPU @ 2.20GHz | Intel HD Graphics 4000 |  8 GB 1333 MHz DDR3 | Clover -> Mavericks 10.9.2

 

USE SEARCH before starting a new thread





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users